Din experienta noastra, majoritatea problemelor pe care oamenii le au in a face aluat bun se reduce la masurarea incorecta a fainii, iar cel mai rau mod absolut de a il face este cu o masura de cupa. Cele mai bune retete de pizza (si paine) vor solicita ingrediente in greutate in loc de volum.

 

 Pizza Sector 2 livrare - sfaturi utile

De ce asta? 

Este pentru ca faina este compresibila. Masurati  faina punand mai multe cesti intr-un pahar si veti descoperi ca aveti o cantitate mai mare care umple paharul.

Folosind un pahar gradat va veti asigura ca, indiferent cat de comprimat este faina dvs., veti folosi intotdeauna exact cantitatea corecta. 

Nu numai asta, dar va permite sa va masurati ingredientele - faina, drojdie, sare si apa - direct in acelasi castron, facand curat rapid. 

Daca doriti sa obtineti precizie cand faceti pizza invatati sa cititi si sa ganditi in procentajele brutarului, notatia standard pentru brutarii profesionisti. Cu procentele de brutar, fiecare ingredient este reprezentat de proportia sa in greutate fata de faina intr-o reteta.

De exemplu, daca o reteta de aluat de pizza necesita 60% apa (de asemenea, cunoscuta sub numele de hidratare 60%), 2% sare si 5% drojdie, inseamna ca pentru fiecare 1.000 de grame de faina, 20 de grame de sare si 5 grame de drojdie. 

Avantajul sistemului este ca va permite sa scalati o reteta in sus si in jos in mod liber, fara a fi nevoie sa recalculati cupe sau linguri. Odata ce obtineti o scala care masoara in grame, veti arunca impreuna loturi de aluat, mari sau mici, in cel mai scurt timp. 

Faina este ingredientul principal in aluatul de pizza, iar tipul pe care il folositi poate avea un efect mare asupra rezultatului final. Faina de toate felurile va functiona bine, dar daca doriti o structura mai maleabila ar trebui sa va ganditi sa va cumparati niste faina de paine bogata in proteine. 

Inainte de a incepe sa amestecati aluatul sau sa incingeti cuptorul, asigurati-va ca stiti ce tip de pizza vreti. Cautati pizza  in stil napolitan cu mozzarella proaspata si o crusta moale si crocanta? Sau aveti chef de pizza in stil New York, cu un aluat mai substantial si un strat de mozzarella ras si uscat? 

Daca aveti nevoie sa serviti mai multi oameni, cu efuziune minima si rezultate finale, puteti lua in considerare incercarea unei placinte patrate in stil sicilian sau a unei pizza usoara, fara amestec, fara tava. Retetele noastre sunt destul de simple incat un incepator  poate sa le faca fara greseala la prima incercare. 

Sigur, un mixer de stand poate ajuta atunci cand aveti o multime de pizza de facut, dar nu este singura modalitate de a framanta aluatul. De fapt, dupa cum am descoperit, folosirea unui procesor de bucatarie va poate ajuta sa va dezvoltati mai rapid si mai bine aluatul decat puteti intr-un mixer de stand. 

Nu ai niciun echipament fantezist? Nu-ti face griji. Metoda No-Knead foloseste timp si un pic de fizica pentru a crea aluat, fara a framanta deloc. Doar amestecati toate ingredientele, acoperiti castronul cu folie de plastic si lasati aluatul sa stea peste noapte. A doua zi, aluatul  va fi gata sa se modeleze, sa se aseze si sa se intinda. Este metoda mea de alegere pentru a face aluat care ia doar un castron si aproape nici un curat-up. (Si pentru inregistrare, acesta va functiona cu aproape orice reteta aluat!) 

 

Incalzirea ferma a aluatului - adica, depozitarea in frigider dupa formare - poate ajuta la ameliorarea atat a gustului, cat si a caracteristicilor sale de rumenire, deoarece drojdia incepe incet sa lucreze digerand carbohidratii.